Під час війни, біодинамічна робота з землею може бути корисною для набуття внутрішньої сили. З цією багатообіцяючою ідеєю Крістіна Ліберхерр з фермерського господарства «Жива Земля Потутори» звернулася до сільськогосподарської секції з проханням продовжити навчальні курси. Співголова Жан-Мішель Флоран відгукнувся на заклик і провів ще один курс навесні 2024 року. У цьому інтерв’ю він ділиться своїм вражаючим досвідом. Вступні курси з біодинамічного сільського господарства були проведені на фермі поблизу Львова ще п’ять років тому. Влітку 2022 року Крістіна Ліберхерр, яка керує фермою разом з Іваном Бойком, звернулася до нашої секції з проханням спільно запустити поглиблений курс. Особливо під час війни було б дуже корисно зануритися у важливу роботу з землею, щоб здобути внутрішню силу, яка протистоїть зовнішньому терору – такою була її мотивація. Навчальні курси першої та другої лекцій Сільськогосподарського курсу Рудольфа Штайнера відбулися навесні та восени 2023 року. Третю лекцію Жан-Мішель Флоран прочитав в березні 2024 року.

Анна Сторченеггер: Зараз усі аеропорти України закриті через війну. Тож потрапити в Україну не так просто. Жан-Мішель, як Ви приїхали?

Жан-Мішель Флоран: В Україну я приїхав потягом з Кракова. Подорож в основному пройшла без пригод, під час поїздки я не помітив руйнувань, спричинених війною в країні, але звернув увагу, що в потязі їхали майже тільки жінки і діти, а пасажирів і їхній багаж перевіряли кілька разів. Коли я нарешті прибув на ферму, мене зустріли тиша і спокій. Крістіна все чудово підготувала, особливо кімнату для семінарів, прикрасила її квітами. Вона створила особливу атмосферу, яка змусила на деякий час забути про те, що навколо йде війна.

Команда ферми Потутори

Навчальний курс проходив на вихідних у березні. Скільки учасників взяли участь у курсі?

Всього двадцять п’ять учасників. Склад учасників був різноманітним: від фермера, який щойно розпочав перші біодинамічні спроби на своїй великій фермі, до власника невеликого біодинамічного саду.

Над чим ви працювали?

Ми занурилися у третю лекцію Сільськогосподарського курсу Рудольфа Штайнера, яка присвячена поживним речовинам, зокрема азоту. Як ми можемо використовувати азот для живого ґрунту, а не для бомб? Бобові зв’язують молекули азоту. Все просто. Абсолютно без насильства. У ґрунті не відбувається вибуху. Таким чином виявляються контрастні аспекти однієї і тієї ж речовини: мирний, життєстверджуючий і войовничий, руйнівний. Люди мають вибір, як вони хочуть використовувати азот.

Учасники курсу на фермі

Який настрій панував під час навчання?

Напередодні першого дня навчання відбулися обстріли на електростанції під Києвом. Відповідно, настрій на початку був пригніченим. Двом учасникам довелося покинути курс через обстріли. Ми почали з медитації зі свічкою з бджолиного воску і нагадали собі про архетип, що світло свічки, яка горить, і чорнота вуглецю, який утворюється, є взаємопов’язаними. Після цього ми змогли зосередитися на суті навчання. 

Ми намагалися побудувати курс якомога різноманітніше: чергувалися теорія, спостереження в природі та практичні вправи з підготовки коров’ячого гною. А в суботу ввечері навіть відбувся фортепіанний концерт!

Під час навчання ми насолоджувалися дуже смачною їжею з ферми. Таким чином, наше психічне, фізичне і духовне благополуччя було задоволене, що позитивно вплинуло на настрій учасників. Я був дуже зворушений радістю і вдячністю учасників в кінці навчання.

На Вашу думку, як біодинамічне сільське господарство може підтримати людей та фермерські господарства в зонах бойових дій?

Мені, як людині, яка ніколи не проходила через війну, можливо, трохи самовпевнено відповідати на це питання. Але я можу спробувати відобразити сприйняття учасників курсу та їхні історії. Деякі з учасників курсу мають намір продовжити занурюватися в сільськогосподарський курс самостійно після цього навчального курсу – частково з чистого інтересу, але також для того, щоб знайти в собі сили для виживання і підйому. Занурення у навчання може розвіяти повсякденні турботи. Коли турботи повернуться, можливо, вдасться поглянути на них під іншим кутом. Ви здобуваєте незалежність. Зрештою, війна має ще й атмосферний вимір: страх і жах можуть повністю поглинути людей. Проте учасники курсу мали змогу бути повністю присутніми і зосередитися на навчальному матеріалі.

Чи має біодинамічне сільське господарство потенціал для миру?

Атмосфера терору в Україні наразі надто сильна, щоб можна було говорити про мир чи навіть примирення. Біодинаміка навряд чи зможе вплинути на ці обставини. Однак, як можна побачити на прикладі фермерського господарства «Жива Земля Потутори», біодинамічне сільське господарство може знову і знову давати можливість знаходити майбутні перспективи попри кризи та перешкоди. Ферма площею близько 400 гектарів, колишній колгосп, працює на біодинамічних засадах з 2007 року. Тут виробляють чудові чайні суміші з власних трав, а сівозміна включає пшеницю, жито, ячмінь, овес, полбу, просо і гречку, а також польові боби і вику. Стадо корів місцевої чорно-рябої породи налічує близько 80 голів, 45 з яких – дійні корови. З 2021 року ферма сертифікована відповідно до рекомендацій Bio Suisse та Demeter International.

Стаття оприлюднена в журналі Сільскогосподарської секції Гетеанума, 01/24