Поради під час вагітності та пологів

  • У цей час жінка повинна якомога менше нахилятися, присідати навпочіпки, піднімати щось важке або довго стояти. «Цього варто уникати, оскільки вона бажає народити».
  • Той, хто звик до фізичної праці, має себе поберегти, наскільки дозволяють обставини.
  • Мотаючи пряжу чи замішуючи тісто, не варто вкладати у це всю свою душу: краще подумати про щось інше, інакше пуповина обів’ється навколо шиї дитини.
  • Якщо ви чогось злякалися, не потрібно цілковито віддаватися страху, а краще сконцентруватися думками на Сікстинській Мадонні, поступово долаючи страх. Взагалі дуже корисно для здоров’я майбутньої мами в останній момент перед засипанням концентруватися на Мадонні. Всі Мадонни Рафаеля діють у цьому напрямку, Сікстинська ж – найкраще.

  • Потрібно уникати сидіння зі схрещеними руками або ногами.
  • У цей період п’ятнадцять хвилин прогулянки відповідають цілій годині в звичайних умовах.
  • Добре, якщо під час вагітності звична обстановка не дуже сильно змінюється. Не дуже добре, наприклад, їхати в гори, якщо ви живете на рівнині.
  • Добре буде також оточити себе художніми творами, хорошою музикою. Натомість не варто й цей час робити медитації, які завжди вимагають концентрації ефірних сил, а також в останні три місяці читати езотеричну літературу: на це витрачається багато сил і жінка може не народити дитину в потрібний час.   
  • Так само не корисно робити у цей час евритмічні та мовні вправи. «Під час вагітності весь організм уже робить евритмію».
  • Не потрібно палити сигарети та їздити за кермом.
  • Якщо від самого початку двічі на день розтирати соски на грудях чистим лимонним соком (кельнською водою, спиртом), то вони не будуть занадто чутливими під час годування дитини. Потрібно часто розтягувати та розминати соски, а потім натирати мигдалевим молоком.
  • Дуже важливо, щоб травлення вагітної було в нормі. Для цього можна з вечора замочувати у воді одну ложку насіння льону і їсти його вранці. 

Рекомендації до меню під час вагітності (за вказівками д-ра Штайнера).

  • Мед, з’їдений батьком перед зачаттям, сприяє міцній статурі дитини.
  • Ложка меду на день перешкоджає в майбутньому рахіту у дитини та полегшує вагітність. Дрібка вапна №1 вранці і вапна №11 увечері зберігає зуби. Уникати горіхів під час вагітності (та в інших випадках під час місячних), оскільки вони збуджують кров. Уникати також вівса та іншої пряної їжі, мало м’яса, чаю, кави.
  • 1-3 місяць: кислі фрукти, мюслі, мало прянощів, мало борошна та макаронних виробів, іноді вершки до фруктів;
  • 4-6 місяць: солодкі фрукти, овочі (але не капусту), солодкий мигдаль;
  • 7-9 місяць: страви із зерна (кукурудзи, ячменю, пшениці), насіння плодів, стручкові, мигдальне молоко, соки.·       Крім того, потрібно їсти те, що хочеться. Якщо хочеться їсти постійно, краще влаштувати ще один прийом їжі, ніж одразу з’їсти занадто багато.
  • Щоб полегшити пологи, можна приймати:
  •  з 5 по 7 місяць Пульсатілла (Pulsatilla) Д6 (2х5 крапель);
  •  з 7 по 9 місяць Пульсатілла (Pulsatilla)  Д6 (3х5 крапель).
  • На дев’ятому місяці рекомендовані сидячі ванни з чаєм з липового листя, щодня по 10 хвилин, температура води 37°С. На останньому тижні – лише 5 хвилин на день. Крім цього, пити чай з бузини. 

Вранці:

  • Фрукти доповнюються (вівсяними) пластівцями, пророщеною пшеницею, ахімським (м. Ахім під Бременом – Перекл.) чорним хлібом з борошна грубого помелу, сухарями з нього або сухими хлібцями, житнім хлібом і т.д.
  • Хліб їдять з намазаними на нього олією та медом, буряковим соком (далі названі ще дві приправи, відомі лише у Швейцарії – перекл.). Добре також їсти мюслі.

Обід:

  • Спочатку свіжа закуска (салат, яблуко) з дикорослими травами (наприклад, польовим салатом, перечником, латуком, качанним салатом, цикорієм), редькою, огірками, помідорами, тертою морквою, червоним буряком, селерою та кольоровою капустою.
  • Потім їжа з пшениці, рису, ячменю, крупи з проса (сильний носій кремнієвої кислоти, важливий для утворення кісток і зубів). 
  • Макаронні вироби найкраще брати з борошна грубого помелу чи сої.
  • Картопля найкраще у формі пюре, з рослинним або вершковим маслом або розрізана навпіл і запечена в лушпинні.
  • Дуже добре тамують (голод) овочі, тушковані у власному соку, передусім не повсякденні, наприклад, фенхель, баклажан, пастернак, салатний цикорій або артишок.

 Увечері і вранці, при нагоді на додаток:

  • Йогурт, кисле молоко або сироватку, не підсолоджені збиті вершки. Але все це без цукру, оскільки він дає бродіння.
  • У другій половині вагітності можна пити солодке молоко, насамперед тепле молоко з медом. Також тертий буряк з тертими яблуками, синіми родзинками та вершками. Легка вечеря, що легко засвоюється, і ранній нічний відпочинок приносять спокійний сон і забезпечують гарне самопочуття наступного дня.

Пологи

  • Щоб викликати перейми при нормальних пологах, п’ють кожні 10 хвилин зі склянки з водою (4 ковтки = 1 склянка), куди потрібно накапати по 15 крапель Пульсатілла (Pulsatilla) Д30 і Белладона Д4. Це посилює перейми та прискорює пологи.
  • Добре, якщо люди, пов’язані з дитиною, присутні під час пологів (найкраще – батько).
  • Якщо можливо, краще не кричати.
  • Варто також уникнути наркозу, оскільки це допомагає погасити карму дитини.
  • Батько може зробити наступну медитацію в перервах між переймами:

Поки ти відчуваєш біль,

який проходить повз мене,

невпізнаним перебуває Христос, що діє в світі.

Адже слабким лишається тільки дух,

коли лиш у власному тілі він оволодіває відчуттям страждання.

Ім’я

  • Зовсім не все одно, яке ім’я носити людині протягом усього її життя.
  • Часто буває так, що ім’я сниться матері на 4,5–5,5 місяці, або воно приходить до неї наяву, а також і колір, який підходить дитині.
  • Під час пологів мати чує ім’я своєї дитини.
  • Ангел дитини промовляє одне ім’я, інше ім’я пов’язане з Архангелом у момент зачаття.
  • Одне ім’я дитя отримує з минулого життя, інше на майбутнє (здебільшого це одне «язичницьке» і одне християнське ім’я).
  • Батько та мати повинні повністю звільнитися від улюблених імен і упереджень.
  • Часто батько знає одне ім’я, а мати – інше.

Після народження

  • Поки мати годує грудьми, вона має носити довгі рукави. Існує взаємний зв’язок між ліктями і грудними залозами, передпліччям і грудьми, плечем та нижньою частиною живота.
  • Також потрібно носити теплу хустку на грудях.
  • Утворенню молока сприяють:
    • чай для утворення молока (від фірми «Weleda»),
    • цвітна капуста в усіх видах,
    • мигдальне молоко, яке не лише сприяє утворенню материнського молока, а й в цілому украплює організм. Якщо ви його переносите і любите, потрібно пити приблизно ¼ літра після годування.
    • Сприятливим чином на утворення молока також діють сира терта морква, морквяний сік, вівсяна каша, молоко, мигдаль, сира рослинна їжа, мюслі, сухарі, сухі житні хлібці, йогурт, кисле молоко і багато цукру в їжі.
  • Несприятливо діють:
    • петрушка,
    • лимони і все кисле.
  • Добре після годування накапати на соски лимонний сік і накрити стерильною марлею: це зміцнює і прекрасно загоює можливі тріщинки.

Рецепт мигдального молока:

  • Мигдаль ошпарити окропом та зняти з нього шкірку; простежте, щоб серед горішків не було гірких!
  • Беруть приблизно 15 зернят на 0,5 літри води.
  • Мигдаль розтирають, обдають окропом і добре перемішують, потім залишають в закритій ємності на деякий час.
  • Перед вживанням проціджують через тонку тканину.
  • Це молоко легко скисає. У магазинах дієтичного харчування можна купити готове мигдальне молоко, яке розбавляють звичайним молоком або водою і підсолоджують.