Сісти у спокої та поміркувати… поміркувати про те, що сталося з нами перед цим моментом, поміркувати про те, що може статися з нами далі. Встати та діяти.
Так ми можемо в момент “тут і зараз” привнести минуле та майбутнє. Чи можемо ми вхопити тут і зараз? Цей момент тікає від нас швидше ніж вода, звук або світло. Думка стає минулою раніше ніж вона сформульована.
 
Часто кажуть, що вигадане сто років тому не відповідає сучасності. Але їй не відповідає й висловлене тільки що, бо момент вже пішов. 
Багато людей докладають безліч зусиль намагаючись бути сучасними. Відвідують модні місця та заходи, відповідно до моди змінюють свої вигляд, вподобання, думки. Але час пришвидшує свій темп і всі ці зусилля більше не мають сенсу, бо мода змінилася, момент пішов.
Цією гонитвою активно та радісно користуються маркетологи та маніпулятори. Застарілі речі треба негайно викинути, бо “сучасність вимагає більшого”.
 
Як знайти справжнє “зараз”? Пам’ятаєте ковток води, зроблений коли ви були дуже спраглі? Або неочікуваний пронизливий біль? Може пам’ятаєте очі того, хто був щиро радий вас бачити? Чи момент надзвичайного щастя? – це приклади того як “тут і зараз” було відчутним. Коли ми маємо дуже сильне переживання від того, що відбувається – тоді ми сучасні.
 
Усе, що часто називають “сучасним”, “надновим” застаріває швидше, ніж уроки минувщині, які ми так і не засвоїли. Чому? 
Бо якості, які ми мали розвинути в дитинстві знадобляться нам у майбутньому, а більшість того, що нам пропонують як альтернативу старому в культурній або матеріальній сферах часто просто підміна одного старого на інше старе.
 
На що ж тоді орієнтуватися?
 
На минувщині можемо вчитися, сучасне проживаємо щомиті, а прагнути та шукати – тільки майбутнє. 
Чи потрібно майбутньому, щоб телефон був новітнішої моделі? Що буде в майбутньому з моїм тілом після того, що я зроблю зараз? Чи потрібно майбутньому, щоб музика була наповнені дисосансами? Чи потрібно майбутньому, щоб діти не вміючи бігати вміли гратися на планшеті? Майбутньому потрібно мистецтво жорстокості чи краси?
Що буде привнесене в світ після того як я опублікую цей текст, що вже застаріває?
 
Сучасність – це те, що ми робимо, проживши минуле та відповідаючи за майбутнє.
Обирайте свої вчинки самі у згоді зі світом.